Като част от информационната си кампания за репродуктивно здраве Петя Дикова разказва историята на Десислава Георгиева, за която пътят към бебето продължава 15 години.

„15 години обикалях по лекари и изследвания. Загубих 8 години, в които ми се казваше, че проблемът ми е изцяло в главата. Никой не обърна внимание на това, че аз нямах редовен цикъл”, разказа Деси.

„Обиколила съм всички поликлиники в София, всеки правеше изследвания на мен, но никой не каза: „А какъв е проблемът при мъжа ти”?”, допълни тя. „Лекарите казват или „Нищо ти няма”, или „Твърде късно идваш”, каза още тя

Снимка: btvnovinite.bg

Диагнозата ѝ не е поставена навреме и е оперирана по спешност от 10-сантиметрова киста. „Всъщност аз съм живяла 5 години с тази ендометриоза, без да зная за съществуването й. Пожелаха да ми махнат детеродните органи още при първата операция. Аз казах „Не” и 3 г. поред започнахме да търсим решението и за репродуктивния проблем”, заяви още Десислава.

Тя е категорична, че ендометриозата не е присъда. „Вярвайте, борете се, възможно е, дори медицината понякога греши”, призова тя.

Сега Деси отново е бременна. „Нещата са се оправили и при мъжа, и при мен”, каза тя.

„Ендометриозата е изключително сериозен проблем в днешно време. Това е заболяване, което се среща предимно при жените в репродуктивна възраст”, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV д-р Светлозар Славов от „Майчин дом”.

Честотата му е между 6 и 10%, което значи, че всяка десета жена в репродуктивна възраст е с ендометриоза. При двойките с репродуктивен проблем честотата достига до 35%. Всяка трета жена със стерилитет е с ендометриоза. Това възпрепятства и зачеването, посочи още лекарят.

По думите му ендометриозата, особено в по-ранните си стадии, е безсимптомна и изключително трудно се открива или се открива при гинекологичен преглед, направен по друг повод. 

За съжаление, в последните години се установи, че ендометриозата е предраково състояние и застрашава от развитието на определени видове рак на яйчника, отбеляза лекарят.

Неговият съвет са редовни профилактични прегледи.

Информационната инициатива на водещата на „COOL…T” по bTV цели да насърчи жени на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус и да вземат адекватни мерки.