„За нас българите със сигурност. Ние тези неща не ги обичаме и се плашим много от тях. Смятаме, че ако някой е с каквато и да било диагноза, той е първо пътник и веднага започваме да го оплакваме приживе. Второ, започваме да мислим как да направим така, че да се сродим или поне сприятелим със следващия“.

По този начин проф. Петър Стоянович шеговито отговори в ефира на „Тази сутрин“ на въпроса дали съобщението пред обществото и света за влошеното здравословно състояние на активен член на британското кралско семейство е революция.

На 5 февруари Бъкингамският дворец съобщи, че крал Чарлз III е диагностициран с форма на рак.

"Ние балканците и въобще южняците изключително много обичаме да погребваме човека, преди той въобще да е помислил за това нещо. Да изчакаме развитието. В кралския занаят нещата са толкова свързани с този и онзи свят, че няма никакво значение кой и колко управлява. Тези хора общуват по друг начин - да си благословен да царуваш е нещо, което не е във времето и пространството. То е в друг хоризонтал", обясни проф. Стоянович.

„Западният цивилизован свят вече отдавна борави с изпреварваща информация, особено за здравословно състояние, не за друго, а защото носиш отговорност за бъдещето на нацията и държавата. Хората са задължени да имат представа за твоя статус – добър, лош, семеен, здравословен. В края на XIX и началото на XX век всяка едно движение на държавния глава се съобщава, за да знаят хората как функционира тази държава – „Негово величество царят замина на лов“, „Негово величество царят се върна от лов“ – пише във вестниците“, коментира проф. Стоянович.

„Според мен Лондон има сценарий за всяко едно нещо, което предстои. Дали ще има смяна на караула, никой не може да каже отсега. И да има и да няма – „Кралят е мъртъв, да живее кралят. Като му дойде времето, ще дойде следващата стъпка. Ще се прецени кога да дойде следващата новина“, отбеляза той.

„Забележете как беше формулирано заболяването на краля от неговия пиар екип. Третият абзац беше посветен на това, че по този начин негово величество ще разбере състоянието и предизвикателствата на милиони пациенти по света, които страдат от същото нещо. Това е стил. Самият факт, че се назначават съветници и помощници, е съвсем нормално. Не знаем с какви процедури и с каква физическа натовареност ще е свързано това лечение. Не знаем и колко продължително ще бъде то“, обясни още проф. Петър Стоянович.

„Делникът на един съвременен монарх е свързан с непрестанна работа. Може би българският зрител си представя прожекция на филма „13-ата годеница на принца“. Не е само пътуване по света и разходки. Монархът работи както всеки един шеф на голяма кооперация и президент“, коментира той.

Според него крал Чарлз III няма да управлява толкова дълго, колкото е чакал, а след него ще има доста "голям синкоп към следващото поколение".