"Българската банкова система остана стабилна, годината не беше лесна", посочи в предаването „Тази сутрин“ Петър Андронов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

"Годината беше трудна, имаше много изпитания. Трябваше да бъдат разсрочени 103 000 кредита и паралелно с това трябваше да се работи и да се отпускат нови и да се обслужват новите клиенти. Натоварването беше двойно, хората останаха на първа линия през цялото време“, обясни Петър Андронов. 

Като размер на дълга 7 милиарда са разсрочили фирмите и 2 милиарда гражданите, поясни той.

По думите му въпреки това банковата системата е останала стабилна за разлика от банковата рецесия през 2008 г., когато банките допринесоха да има по-голям шок и сътресение в икономиката на света.

„Днес банките имат всички шансове да са част от решението“, категоричен бе той.

"Банките ще разсрочват и без мораториум, това винаги са го правили и ще го правят. Мораториумът е един инструмент, който се дава на банките да правят разсрочвания, без да бъдат санкционирани капиталово“, обясни Петър Андонов. 

"Банките нямат друг сценарий с техните клиенти, освен да се опитат заедно да преминат през кризата, като им дадат по-голяма възможност", отбеляза той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!