В 8 ч. сутринта започва раздаването на пенсиите в клона на „Български пощи“ във Видин, от който в неделя неуспешно обирджии се опитаха да изнесат над 1 млн. лв.

В понеделник хората дойдоха отрано, за да са сигурни, че ще си получат пенсиите. Някои са застанали пред входа на пощата още в 5 ч. сутринта.

Информация за обирджиите все още няма. Ще се разчита на записите от камерите на клона на пощата, тъй като устройствата от сградите в съседство не са успели да уловят грабителите заради лоша видимост.

Единственият охранител през нощта е бил служител на външна фирма. Той е бил обезвреден и закопчан с белезници. Намира го негов колега, който идва на смяна сутринта.

Сигнал за нерегламентиран достъп до сградата подава датчик на охранителната фирма, но какво точно спира похитителите по пътя им обратно заедно с парите от прокуратурата засега не уточняват. 

От обвинението определиха случая като „ужасяващ“ и обвиниха ръководството на клона в безотговорно отношение.

„По една щастлива случайност грабежът е останал недовършен. Това, което искам да подчертая, е, че по първоначални данни се констатира ужасяваща безотговорност от страна на „Български пощи“ при съхранението и опазването на средствата“, заяви зам.-окръжният прокурор и говорител на ОП-Видин – Владислав Влашев.

От пощите излязоха с позиция: „Български пощи категорично заявява, че са спазени всички изисквания в Наредба номер 6 за пощенска сигурност, която дава няколкослойна степен на защита на пощенските клонове в нашата врежа. (…) В този случай аз смятам, че тази система е сработила абсолютно категорично добре и в резултат ние нямаме такова посегателство“, заяви Денчо Балев, директор на Дирекция „Сигурност“ в „Български пощи“.

Според Балев при наличието на комплексни мерки за защита повече от един охранител не е необходим. Той допълни още, че посочването на паричния оборот е недопустимо.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!