Средният размер на пенсиите от т. нар. "втори стълб" е намалял с повече от 130 лeвa за една година. Окончателните данни на Комисията за финансов надзор към края на изминалата година показват, че средният размер на средствата в пенсионните фондове е бил 4177 лв. За сравнение - година по-рано той е бил 4308 лв.

Стопяват ли се вторите ни пенсии и какви са причините за това, темата коментираха в студиото на „Тази сутрин“ Николай Марев от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и бившият социален министър Христина Христова.

“Размерът на пенсиите не отговаря на обществените очаквания за техния размер от втория стълб. Ако кажем, че безпроблемно функционира конструкцията на пенсионната ни система и особено допълнителното, задължително пенсионно осигуряване, няма да е вярно. Има проблеми. Но законът не дава възможност да се намаляват реалните пари, които е внесъл човекът. В крайна сметка те са му гарантирани, има и резервен фонд“, коментира Христина Христова.

„Всичко, което е внесено, не може да се загуби, става въпрос за преоценка. Ще ви дам пример – имате апартамент, който сте закупили за 100 000 евро. В момента пазарната оценка на този апартамент е 90 000 евро. Загуби ли сте 10%, ако не го продаде? Не сте, защото след няколко години той може да стане 120 000 евро. Но пак няма да го продаде, защото трябва да живеете в него. Същото нещо е и с активите, които пенсионните фондове управляват. Всеки ден цената на ценните книжа, в които те инвестират, варират нагоре и надолу. Ако видите една графика на пазарите, тя е като една кардиограма. Но е важен трендът – накъде вървят пазарите“, коментира Николай Марев.

„Управлението на парите винаги е правилно, но минахме през много кризи. От 2008 г. сме перманентно в някакви кризи. Управляваме средства с много рискове. Кризата с COVID-19 беше безпрецедентна“, посочи още той.

"Миналата година имаше отрицателна доходност и поради тази причина има намаление на средните партиди. Само за три месеца пенсионните фондове обаче са реализирали положителна доходност и средствата са нараснали с милиард", допълни Марев.

Какво още коментираха експертите – чуйте във видеото.