Първи предизборен политически дебат за местните избори. Един срещу друг ще видим партньорите в изпълнителната власт.

Социолозите отчитат, че на много места основните претенденти ще са именно от водещите сили в Парламент 49.

Днес сблъсъкът е за Благоевград. Експресното регионално проучване на "Маркет Линкс" показва, че 54% от анкетираните очакват да се открият нови работни места. Повече прозрачност в управлението на града е необходима според 44%. С почти равна тежест в проучването са следващите две задачи пред новия кмет - задържане на младите хора в града и борбата с корупцията - съответно с 35% и 34% от отговорите в анкетата.

Подобрения в градската инфраструктура очакват над 30% от хората, които са отговаряли на въпросите на социолозите, според 24% трябва да се направи повече за чистота в града, чистота на въздуха и водите. Експресно регионално проучване е проведено сред 400 имащи право на глас в община Благоевград, по поръчка на bTV в периода 29-ти септември-2-ри октомври и по методите на пряко-лично интервю и телефонна анкета.

В студиото на bTV в сблъсъка за Благоевград ще се включват независимият кандидат, подкрепен от ГЕРБ Илко Стоянов, независимият кандидат, подкрепен от БСП Николай Шушков, кандидатът на ПП-ДБ Методи Байкушев, независимият кандидат Атанас Камбитов, кандидатът на „Възраждане“ Цвета Рангелова и Станислав Богдански от ИТН.

Нови работни места

"По време на моя частичен мандат от две години отвори предприятието „Оттобок“, което даде около 500 работни места. По същественото е, че за да привлечем инвеститори направих първите конкретни стъпки и Благоевград има начертани два индустриални парка. Вече имаме разрешение за строеж на единия и се приеме устройствен план за другия. За тези две години извървях един път, който за 30 години не беше извървян", каза Илко Стоянов.

„Трябва да се знае, че в Благоевград в близките години не е открито нито едно промишлено предприятие. Интересно е, че това същото предприятие, за което говори г-н Стоянов вместо да разшири производството си в Благоевград отново избра да разкрие производствена база в София. Това показва, че има нещо, което не може да задържи тези предприятия в Благоевград. За един мандат е необходимо в Благоевград да се открият не по-малко от 5 000 до 7 000 работни места. Към днешна дата над 10 000 жители на града работят в друга община“, каза Николай Шушков.

„“Оттобок“ като фирма дойде в Благоевград 2017 г., 2019 г. вече имаше обяви за работа. Това, че компанията е в Благоевград е успех за всички администрации, които са били от 2015 г. нататък и моята включително. Основният проблем, за да няма Благоевград индустриална зона е липсата на терен. Тук е големият въпрос: Защо 2019 г. ние подписахме меморандум с индустриални зони? Тази зона може да бъде изградена за най-много 18 месеца“, каза Атанас Камбитов.

"Истината е, че ние продължаваме в поредица от години да не привличаме инвеститори. Г-н Стоянов нямате разрешение за строеж за нито една от индустриалните зони. Инвеститорите не идват по две причини. Първо, защото нямат доверие в местната власт, дали става въпрос за незаинтересованост, некомпетентност, или корупция, аз не зная. Трябва да се повиши доверието и да има хора, които да отидат при инвеститорите и да участват във форуми. Имаме проблем с кадрите. Трябва да инвестираме в образованието", каза Методи Байкушев.

„От години има поставени кутии, в които може по вътрешен канал да се подаде съответния сигнал за корупция. Проблемът е, че корупцията е на всички нива, не само в общинската администрация. Това е една от пречките да идват инвеститорите, забавянето на документите, отиването от стая в стая. Ежедневно се срещам с хора и бизнесът в Благоевград все по-трудно намира нискоквалифицирана работна ръка особено в сферата на производството“, каза Цвета Рангелова.

„Има проблем с обезлюдяването, с липса на перспектива за младите хора. В Благоевград в последните години няма създадени стратегически инвеститори, които да създадат стратегически предприятия с работни места. Преди месец имаше интервю с Антон Стефанов, който е милиардер, собственик на множество заводи за бронетранспортьори в света. Той е от Благоевград, роден е там, завършил е там. Той каза, че е искал и е търсил начини да инвестира в Благоевград, но общината не е успяла да го привлече и ще отиде в Симитли“, каза Станислав Богдански.

Ще има ли конкуренция на изборите?

„Ще има конкуренция и е нормално да има. Хората трябва да имат избор и няма драма. Аз бях издигнат с подкрепата на още много партии, а не само с тази на ИТН още в предишния избор, който беше частичен. Аз съм привърженик, че кметът трябва да бъде независим“, обясни Стоянов.

„Електоратът на ИТН стои зад мен. Аз се надявам г-н Стоянов да е независим и тази подкрепа от ГЕРБ да е безкористна и безплатна, но силно се съмнявам в това. Той им помагаше в редица парламентарни избори, което е именно цената за тяхната подкрепа сега“, добави Богдански.

Според Байкушев електорална подкрепа се печели с раздуване на общинската администрация и създаване на нови общински дружества и звена.  

Стоянов подчерта, че това са предприятията „Чистота“ и „Озеленяване“, които са били в едно търговско дружество, а сега са общински предприятия. „Само с тази реформа икономисахме 1 млн. лева на общината. Преди плащахме за сметоизвозване и чистота на търговско дружество и дължахме ДДС на държавата. Хора са същите и няма раздут щат“, добави той.

Как ще се съживи Благоевград?

„Благоевград ще се съживи единствено и само с работеща икономика. Преди около 30 години в Благоевград имаше 22 работещи промишлени предприятия. Без индустриален гръбнак Благоевград няма бъдеще“, подчерта Шушков.

„В Благоевград няма голяма държавно предприятие, електроцентрала или военен завод, нещо, което да дава доста добавена стойност за приходите на общинската хазна. Една от причините да няма инвеститори е именно липсата на общински терени и индустриален парк. Липса има и на висококвалифицирана работна ръка. Имаме конкретни политики да посредничим между работодателите", добави Рангелова.

Според Богдански трябва да се създадат условия за взаимодействие между училищата и университетите с бизнеса.

Кръстосаният огън между участниците в дебата - гледайте във видеото.