Срещата с бедните в Македония и причастието на българските деца. Това са двете събития, които са впечатлили най-силно Папа Франциск по време на посещението му в България и Македония в последните 3 дни, обобщи самият той на раздяла с журналистите, проследили пътуването.

Светият отец вече е във Ватикана. Оттам той разказа за впечатленията си от историческата визита у нас и в съседна Северна Македония. 

„Бих искал да кажа нещо - в какво намерих най-голяма утеха и какво ме впечатли най-силно по време на пътуването. Две доста различни преживявания. Едното е свързано с бедните в Македония, в Мемориала, посветен на майка Тереза. Там имаше много бедни хора. Забележителна беше кротката доброта на монахините, които обгрижваха бедните, без да проявят покровителствено отношение, сякаш им бяха деца, с толкова благост  те съумяваха и да ги помилват. Така мили бяха тези монахини!, каза папа Франциск.

Според него ние днес сме свикнали да се обиждаме:

„Политикът обижда опонента си, съсед обижда съседа си и в семействата се обиждат помежду си. Не смея да твърдя, че има култура на обидата, но обидата е оръжие в ръка, нали така, както и злословенето по чужд адрес, клеветата, очернянето. И да видиш тези монахини, които се грижеха за всеки сякаш е Исус! Порази ме, когато ме приближи един младеж, и игуменката ми сподели, че е много добър и като го погали каза пред всички "Пие прекалено", но с нежността на майката и това ме накара да усетя Църквата като майка. Това е едно от най-хубавите неща: да се открие майчинството на Църквата. Днес го почуствах там. Благодаря на македонците, че притежават това съкровище – град Скопие”, каза още Светият отец.

Другото, което е впечатлило папата, е първото причастие в България:

„Вярно е, че аз се развълнувах, защото паметта ми си спомни за 8-ми октомври 1944 г. – денят на първото ми причастие, когато пеехме, "О, свети Престол…пазен от ангелите….", със сигурност някой от вас си го спомня. Видях тези деца, навлизащи в живота си с тайнство. Църквата обещава да пази децата по време на израстването им. Изживях много силно този момент. Усетих, че в онзи момент 249 деца са бъдещето на Църквата и на България. Това са двата момента, които изживях много силно и исках да ви го кажа. Много благодаря. Молете се за мен”, каза папата след балканската си визита.

Вижте още във видеото.