Частична карантина започва в Германия от понеделник. Това се случва, след като страната регистрира всекидневен ръст на новозаболели. За вчерашния ден те бяха рекордните близо 14 000. 

В понеделник в Германия ще влезе в сила така наречената частична карантина – барове и ресторанти отново затварят. Културният живот отново е на пауза – галерии, театри и кина също затварят. Фитнес залите ще бъдат затворени. 

Пътуванията в рамките на страната ще бъдат ограничени. Ще може да се нощува в хотел или къща за гости само при определени неотложни причини. Пътуването обаче не влиза в тях.

Снимка: БГНЕС / EPA

Отново има строго редуциране на социалните контакти – могат да се събират до 10 души от две домакинства. Има и съществени разлики с карантината през пролетта. Този път магазините, които не са от първа необходимост, няма да затварят врати, но в тях трябва да бъдат спазвани строги мерки за хигиена, както и за разстояние между клиентите. Училища и детски градини ще продължат да работят.

Финансовият министър на Германия обеща помощ на секторите, които са най-засегнати от тази втора карантина. Тя може да достигне до 10 млрд. евро.

Основната цел, която и канцлерът Меркел обяви вчера, е да бъдат проследени контактните лица на новозаболелите. Вчера броят на заразените с коронавируса в Германия достигна почти 14 000 души, което вече прави невъзможно да бъде проследена веригата.

Снимка: БГНЕС / EPA

Прогнозите на експертите са, че до Коледа здравната система на страната няма да издържи, ако броят на новозаболелите продължи на нараства или се движи със сегашните темпове. След две седмици отново ще има среща, на която ще се обсъди дали обявените мерки са дали ефект. Те са обявени до края на ноември, но не е ясно дали ще продължат и след това.