Панагюрското съкровище замина за Лондон, за да се включи в изложбата "Лукс и власт: от Персия до Гърция" в Британския музей. Тя бе открита на 4 май.

Кураторът на експозицията Джейми Фрейзър ни дава възможност да проследим връзката между богатството и политиката през първото хилядолетие преди новата ера, като представя ослепителни предмети от Европа до Азия.

“Тази изложба е събрала артефакти от много различни култури, съществували във времето, за да ни разкаже много повече от историята на лукса. Докато гледаме тези изключителни обекти виждаме колко е свързан и пропит от различни култури гръцко-персийският свят. Траките, турско - анатолските кралства и много други, които представят един изключително свързан културно свят”, каза д-р Джейми Фрейзър.

Панагюрското златно съкровище е открито на 8 декември 1949 г. и се състои от девет съда с общо тегло малко над 6 кг. Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел на племето “одриси” от края на IV и началото на III в. пр.н.е. и е бил използван за религиозни церемонии.

В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния. Българското златно съкровище гостува в Лондон за първи път от далечната 1976 г.

“Аз съм изключително доволен, че можем да имаме българското съкровище като част от тази изложба. То е върхът на тази изложба и звездата, която събира най-много овации. Нямам никакво съмнение в това. Всеки посетител, който види тази изложба, ще я напусне със спомена за ослепителното, грандиозното, разкошното Панагюрско съкровище. Това съкровище обаче е нещо повече от просто забележителен набор от предмети. То обединява повествованието на тази изложба - че нещата са свързани, когато става дума за лукс. Защото това съкровище представлява точно такъв свързващ мост на гръцкото, персийското и местните влияния в културата и изкуството", каза д-р Джейми Фрейзър.

Изложбата беше открита в присъствието на вицепрезидента на България, Илиана Йотова и министъра на културата Найден Тодоров, а техен домакин беше директорът на Британския музей Хартвиг Фишер.

“Това да имаме съкровището в тази изложба е изключителна привилегия. Но за да го имаме тук в британския музей, сме изключително благодарни за помощта и сътрудничеството на посланик Марин Райков и българското посолство в Лондон, както и на прекрасните ни колеги от Националния исторически музей в София, те бяха изключително кооперативни и аз смятаме е това е само началото на едно дълго сътрудничество”, добави той.

Изложбата може да бъде видяна в Британския музей до 13 август.