Почти 3-метрови отломки от приемно-предавателна станция на мобилен оператор паднаха в двора на отец Стоян Кралев от Царево. Като по чудо никой не е пострадал. В социалните мрежи отецът споделя:

Снимка: bTV

"Благодаря на Бога, че ме опази днес  и от семейството ми никой не пострада!
Главният архитект на община Царево, Даниел Калудов твърдеше при внасянето на подписка  срещу изграждане на кулата, че опасността била "Само в главите ни"! Добре дошъл е под разпадащата се кула!" пише отец Стоян.

Отломката е голяма над 2 м, в навечерито на Рождество Христово пада, отецът звъннал на 112, а тялото тежи поне 20 кг, казва той. 

По думите му сградата не е предвидена за изграждане на подобни конструкции отгоре.

Снимка: bTV

Има подписка за премахване на съоръжението на сградата. Вече са събрани 126 подписа, които са входирани в общината. Живеещите в блока заявиха, че съоръжението е на метри от терасите им и смятат, че е опасно за децата им. 

Инженер по телекомуникации обясни, че има опасност от тази антена:

Снимка: bTV

"Като механична конструкция и като нейонизираща облъчваща жителите, не й е мястото в жилищни зони", заяви Стоян Кънев. 

Основната опасност е, че може да се отключат редица заболявания заради понижаване на имунитета, смята още той.

От мобилния оператор обясниха за bTV, че инцидентът е следствие на екстремни метеорологични условия и е изключително рядко събитие, тъй като съоръженията са изградени съгласно най- съвременните строителни стандарти и при пълно спазване на съответните правила.

Съоръжението има всички разрешителни за изграждане.

Относно опасенията на гражданите във връзка с излъчванията на базовата станция, от мобилния оператор уточняват, че станциите преминават строг санитарен контрол и в случая с тази в Царево измерванията не са констатирали никакви отклонения от нормите, което е удостоверено с протокол.

Снимка: bTV
Отбелязват, че в България действат едни от най-строгите изисквания по отношение на електромагнитните излъчвания на базовите станции на мобилните оператори, които са между 45 и 100 пъти по-строги от нормите, възприети в повечето страни от Европейския съюз, а и по света.

Заведено е и дело в съда.