Днес ще е пикът на метеорния поток Персеиди. След залеза на Слънцето ще можем да забележим падащите звезди. За да бъдат максимално ясни обаче учените съветват да отидем на най-тъмното и отдалечено място, тъй като градската среда не е благоприятна за наблюдение.

Снимка: btvnovinite.bg

За „Тази сутрин“ доц. Евгени Очаров от БАН обясни, че Персеидите са причинени от кометата 109P Swift-Tuttle. По думите му тя има период около 133 г. и за последно е минала в близост до Слънцето през 1992 г.

Той обясни, че когато кометата е близо до Слънцето, от външната ѝ обвивка, съставена от лед и скални частици, се образува пътечка от песъчинки. А когато Земята премине през точно определено място, тогава се наблюдава и метеорният дъжд.

Снимка: btvnovinite.bg

Ученият подчерта, че у нас пикът на Персеидите ще е между 16:00 и 19:00 ч., но уточни, че час след полунощ ще можем да видим няколко десетки метеора. Според него наблюдението е най-добре да се прави с просто око.

Овчаров заяви, че от години учените се борят обсерваторията в Борисовата градина да бъде ремонтирана. Той коментира, че има проект и се надява в най-скоро време ремонтът да започне.

Вижте още във видеото!