Общопрактикуваща лекарка в София беше нападната и бита от свой пациент. След нападението тя се намира в абсурдна ситуация, защото няма механизъм, по който да отпише от пациетнската си листа нападателя. Така ще й се наложи отново да го приема в кабинета си.

Пациентът страда от остра бъбречна недостатъчност и се лекува от години. Преди няколко дни той идва с молба към нея да бъде приет в болница и да бъде трансплантиран. Лекарката му обяснява, че тя не е звеното, което отговаря за това.

След няколко дни той влиза отново в кабинета, докато лекарката провежда прегледи, и заявява, че не може повече така тя да го мотае, а да му намери клиника, в която да му се разреши проблемът.

Лекарката му обяснява, че за трансплантация, трябва да бъде насочен от центъра, в който му се прави хемодиализа. В негово присъствие тя се обажда в НЗОК, за да пита кой трябва да го насочи за трансплантация и след като от там потвърждава, че това не е ангажимент на личния лекар, мъжът започва да крещи и да псува.

Лекарката му казала, че ще извика полиция, а той я дръпнал за ръката, избил й телефона, който държала. С едната ръка я държал, а с другата я удрял по главата и лицето, обясни пострадалата д-р Антоанета Николова - Здравкова.

„Пациент нахлува в кабинета на личния си лекар, който няма възможност да му помогне в конкретния случай. За съжаление няма механизъм, по който лекарят да се откаже от пациента”, посочи и  д-р Николай Брънзалов, член на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-председател на Българския лекарски съюз.

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява медиците да могат да отписват пациенти с агресивно поведение от листата си, се казва в позиция на съсловната организация.

Регистрационната форма за избор на личен лекар е вид договор, в който и двете страни се ангажират с определени задължения. Лекарят също следва да има правото да прекрати договорената връзка с пациента, особено когато той представлява реална опасност за живота на лекаря, подчертават от съсловната организация.