Спукана водопроводна тръба на столичния булевард "Симеоновско шосе" предизвика гейзер, висок няколко десетки метра. Аварията е отстранена окончателно около 3 ч. през нощта.

Каналът е подхранвал ВЕЦ "Симеоново", не е имало спиране на водата за кооперациите в района, съобщиха от "Софийска вода".

"Сигналът за аварията е получен към 18 ч. В такива случаи източването на стратегически напорен водопровод, който е дълъг 4 км, с денивелация повече от 400 м от последното място, от което идва водата, отнема доста време", обясни в предаването "Тази сутрин" Владимир Гълъбов, говорител на "Софийска вода".

"Имаме доста технологично време, за което водата трябва да се източи. Поради високото налягане се стигна до този висок стълб вода, който впечатли толкова много софиянци", уточни той.

Снимка: btvnovinite.bg

"Можем да кажем, че нямаше засегнати клиенти. Случаят е много показателен за това, което не се вижда за нашата дейност – огромна тръба, която е 90 см. Тя осигурява вода към един от основните резервоари на столицата – "Лозенец". Аварии естествено се случват, наложи се да бъде заварена и ремонтът приключи в 3 ч. през нощта", обясни още Владимир Гълъбов.

Въпреки зрелищното изтичане на вода, самият процеп в тръбата е малък – 4 см, така че загубите за дружеството не са големи, посочи той.

Снимка: btvnovinite.bg

"По-късно през месеца, когато проверим балансите на нашите системи, ще можем да кажем приблизително колко вода е изтекла, но това не е авария, свързана с големи водни загуби", смята говорителят на "Софийска вода". 

През целия ден от дружеството ще следят дали по трасето има отклонения.