Потребителите в социалните мрежи сигнализираха за отрязан дърво в центъра на София.

"Кръстовището на "Пиротска" и "Опълченска". Миналата есен първо окастриха дървото, а вчера през нощта са го отрязали с трион тихо. Дали са имали разрешение?", пита Милена Клисарска в поста си.

Постът предизвика дебати в социалните мрежи, като някои хора казват, че то е отрязано, защото е старо, а други спекулираха, че е премахнато, защото е пречело на гаража в близката сграда.

Според експертите дървото е било подготвяно, преди да бъде повалено.

"Дървото е премахнато напълно неправомерно, няма издаден разрешителен документ, съгласно нормативните разпоредби. Към момента не е потвърдено кой е извършителят, няма свидетели и подадени сигнали. За случая са сигнализирани органите на реда", обясни Димитър Петров, главен експерт от дирекция „Зелена система” към Столична община.

Според него дървото е физическо здраво, а на това място ще се засади нова фиданка при подходящите условия.

"Съставен е констативен протокол на 15 март, който е предаден на полицията и към момента очакваме техните действия, за да предприемем административно-наказателни действия", добави Станислав Петрунов, еколог в район „Възраждане”.

По думите на Атанас Стоянов, ландшафтен архитект в район „Възраждане”, предисторията на случая е, че въпросният възложител на строежа на сградата в непосредствена близост е поискал от администрацията на район "Възраждане" премахването на това дърво.

"Има две отрицателни становища, че то няма да бъде премахнато. Но резултатът е, че без разрешителен документ дървото е премахнато", добавя той.

Случаят е  предаден на полицията. Има и иззети видеокадри с вандализма. Санкциите за подобни действия за физически лица са от 1000 до 5000 лева, а за юридически - до 50 000 лв., обяснява Петрунов.