Концентрацията на фини прахови частици във въздуха в София към 7.30 тази сутрин е 122 микрограма за метър кубичен.

На 2 декември са регистрирани завишени норми на прахови частици в 16 населени места, като 4.5 пъти над нормата е измерено превишаване в Горна Оряховица, малко над 4 пъти в София, малко под 4 – в Шумен, над 3 - в Пловдив и Перник.

Заради мръсния въздух Столичната община въведе зелен билет за днес. От общината апелират да се използва градския транспорт.

Предвидени са мерки за затваряне на част от центъра – при прогнозни превишения над 200 микрограма на поне две автоматични измервателни станции за два последователни дни – тогава се затворят улици в центъра, включително синя и зелена зона. За момента няма такива прогнозни превишения затова не е предприета и тази мярка.

Извършват се проверки и за нерегламентирано горене на отпадъци. Не са открити нарушители. Вчера на места имаше завишени стойности  до 5 над нормата. Столичната община извърши проверка за горене на нерегламентирани отпадъци. Инспекцията беше в квартал "Факултета"  и в района на бившите Виетнамски общежития.

Ако проверяващите намерят нарушител, който гори непозволени материали, глобата започва от 300 лв.
"Тези лица, които горят боклуци и се установяват от полицията, пиша докладна, в резултат  на това Столичния инспекторат ги глобява", обясни Красимир Димитров, директор  на  дирекция "Аварийна помощ и превенция"

Нарушители нямаше, а проверката беше затруднена от гъсто спусналата се мъгла над София.
Проверките на Столичната община ще продължат и днес, а от там уточниха, че се правят всяка зима.