От днес в класните стаи се връщат едновременно по пет випуска от прогимназиален и гимназиален етап, вместо досегашните три. В графика за ротация на класовете към учениците от 5., 9. и 12. клас в училище се връщат и тези от 6. и 11. клас. Неизвестните около организацията на матурите обаче остават.

След повече от половин учебна година у дома, единадесетокласниците се връщат в клас. Масово с нетърпение, но и с променени навици.

„Станах по-мързелив, много лежерно минаваха моите дни. Вкъщи имаш легло и видеоигри, които да те разсейват. В клас мога да съм много по-концентриран“, казва ученик от 11. клас в столичното 137-о училище.

„Няма болни колеги, едно дете е в карантина“, посочи директорът на училището. По желание на родителите у дома се обучават само 4 деца от цялото училище. 

„Връщането в клас е след анализ на данните на Министерството на здравеопазването“, обясни Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София.

Голямото предизвикателство за ученици, учители и родители сега са държавните зрелостни изпити, до които остават по-малко от 10 дни.

„Най-близко предстои държавният зрелостен изпит, ако някои от учениците се разболеят, имаме и втора матура – през агуст-септември. Към настоящия момент учениците, които са контактни на болни с коронавирус, съответно карантинирани, могат да се явят на държавен зрелостен изпит, след като представят отрицателен PCR тест и да бъдат в самостоятелни зали до 5 души“, посочи Кастрева.

Директори изразяват притеснения кой ще бъде квестор и необходимо ли му е специално защитно облекло.

Докато зрелостниците с положителен тест имат шанс да положат изпит на поправителната сесия, то за седмокласниците такава няма. 

Според Ваня Кастрева националното външно оценяване за 7. клас е след повече от месец и при променена епидемична ситуация е възможно всички ученици да са присъствени.

Няма да отпада материал от тези изпити, вече е твърде късно, казаха още от регионалния инспекторат.