Отново мръсен въздух в столицата. До близо два пъти превишение на фини прахови частици са отчели станциите на места в София. 

Замърсяване е имало в три от петте станции. Според данни на Столична община най-голямо е било в района на кв. „Надежда“. Там стойностите са стигнали до над 90 микрограма на кубичен метър при норма от 50.р

Тази сутрин столицата ни е на 19-о място по най-мръсен въздух в света. Първенец е столицата на Афганистан – Кабул.

„Наблюдаваме две стойности – средногодишната, която е 40 микрограма на куб. метър. За 2019 г. е спазена нормата на всички пет градски автоматични измервателни станции. Другата е средноденонощната, която е 50 микрограма на куб. метър и не бива да бъде превишаване 35 пъти в годината. Това е показателят, с който Столична община все още има затруднения за постигане на нормите“, каза Теодора Полимерова, директор на дирекция "Климат, енергия и въздух" в Столична община.

Затова в общината изготвят дългогодишни програми и в момента е готова тази за периода 2021-2026 г. В нея се доказва, че битовото отопление е с 60% дял в емисиите, следвано от мръсните и кални улици, а делът на транспорта е 11%.

„Още през 2018 г. извършихме инвентаризация на т.нар. „кални петна“. Идентифицирани са 73 терена на територията на цялата Столична община. Затова е направена и програма за подобряване на междублоковите пространства. Над 1,2 милиона лева ще бъдат заделени в бюджета за догодина за облагородяване на тези терени“, обясни Полимерова.

До края на месеца на две от така наречените "кални петна" ще бъдат изградени паркинги и засадени дървета. 

Стефан Димитров от airbg.info коментира, че столичани се тровят от мръсния въздух в продължение на години и въпреки това мерки не се взимат.

„Още преди две години кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще направи законодателна инициатива, за да инкриминира нерегламентираното горене на отпадъци. Промяна още няма“, каза той.

Според него липсва воля за промени, защото идват избори и никой не иска да плати политическата цена.

Заедно със Стефан Димитров екип на bTV Новините направи експеримент какво отчитат моментните данни в кв. „Павлово“, където вчера станциите отчетоха превишение от близо три пъти над нормата. 

„В момента стана 83. Два пъти повишение на фини прахови частици - тези, които са най-опасни. Другите са 80 при норма от 50. И това е в парк“, коментира Димитров. 

Час по-късно отново правим експеримент. При норма от 50 микрограма на кубичен метър моментната стойност бе над 60.