11-ото издание на "Да изчистим България заедно" започва днес. Специална церемония, на която присъстват партньорите на кампанията, даде началото на доброволческата инициатива на bTV.

Любимите лица от ефира на bTV, както и представители на компаниите, подкрепили инициативата са сред специалните гости на събитието. Церемонията е уважена от столичния кмет Йорданка Фандъкова и министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.

Именно екоминистерството и столичната община са и едни от отличените със специалните грамоти. Освен тях бяха уважени още представителите на областите Русе, Бургас и Варна, където имаше и най-много доброволци миналата година. Мащабната доброволческа акция на bTV стартира на 16 септември и е под надслов "Готови сме!".

“Вече сме готови. Децата са нашите двигатели, будители, мотиватори. Заради тях си заслужава всяка година да се събираме и да правим важните неща – не само „Зелена седмица“, не само „Да изчистим България заедно“, но и да оставяме хубавите следи след себе си. Нашата кампания тази година се насочва към това да празнуваме – да празнуваме Земята, децата, за което ние сме готови винаги. Така избрахме и слогана „Готови сме“, коментира в „Тази сутрин“ Мария Лазарова, маркетинг мениджър "Телевизионни проекти".

„Не само ние се чувстваме ангажирани с тази кампания. Поколението Z – хората, пораснали с „Да изчистим България заедно“, са много по-фокусирани върху личната си отговорност да правят света около себе си по-красив. Те вярват, че само със собствените си ръце могат да променят нещата, които не им харесват. Не очакват специална грижа от някого друг, разчитат на себе си“, посочи още тя.

Тази година кампанията започна в европейските институции. В нея се включи и Роберта Мецола, председател на Европейския парламент.

„Да изчистим България заедно" всъщност вече е най-голямата доброволческа платформа, не само инициатива на bTV, над 300 кампании ежегодно се включват в инициативата и те превръщат своята социална отговорност в част от нея. Това за нас е много мотивиращо. По този начин ние събираме най-доброто, което всеки иска да даде извън бизнеса си“, каза още Мария Лазарова.

„В тазгодишното издание очакваме повече доброволци. На 16 септември, в Световния ден за почистването ще се включат над 190 държави. На 6 юни получихме знак за старт с подкрепата на Европейския парламент и европейските институции. Надявам се в България да покажем отново, че нашият отбор е най-силен и най-отговорен и да имаме 400 000 доброволци. Миналата година бяхме след COVID-19, отново искаме да превърнем масовите акции в това, което хората познаваха от пиковите събития на кампанията. Тази година искаме да подобрим рекорда си от 2019 г.“, посочи още тя.

Според данните на Министерството на екологията досега в кампанията са се включили 2 500 000 доброволци, които са събрали 94 000 тона отпадъци, което са равнява на 200 напълно заредени самолета „Боинг 747“.

„Няма нито една инициатива или институция, която сама да е успяла да събере толкова отпадъци. Това е резултат само за 10 години“, съобщи Мария Лазарова.

„Когато в единия ден сме повече, всеки става посланик в ежедневието си и резултатите са още по-добри“, посочи още тя.

„Има места, които чистим всяка години и често получаваме критика за това. Ние обаче сме по-упорити от замърсителите. Никой вече не мисли за кампанията като рекламна инициатива, тя променя тези места. Миналата година за първи път събирахме разделно отпадъци. Много съм благодарна на общината и на всички компании, които се включват.

Ако има място, което не харесвате как изглежда, изберете си го за 16 септември, съберете приятели и го изчистете, променете го и го отбележете на нашата карта“, каза още Мария Лазарова.