Отлив на резервации в Банско след призива на здравния министър проф. Костадин Ангелов да не се пътува в Благоевградска област, защото е една от двете най-рискови зони. Част от хотелите няма да отворят, а останалите се борят за връщане на туристите, които COVID-19 изгони през март.

Хотелиери и местна власт търсят решение на проблема преди началото на зимния сезон.

„Обстановката е спокойна, поддържаме контакт ежедневно с туристическия бранш и сме убедени, че Банско и Добринище отговарят на всички условия. Споделяме поддържаме предложението на Националния борд по туризъм, които предлагат да се разработи Единна здравна система, на която да отговарят всички зимни курорти“, обясни кметът на Банско Иван Кадев.

По думите му страната ни трябва да се рекламира усилено пред съседните ни държави.

Той допълни, че категорично е против да се затварят цели области и това, че в Благоевград ситуацията е сериозна, не означава, че в Банско положението е същото.„ Явно притесненията на здравните власти са, че хората, минавайки покрай Благоевград – ще влизат в града и евентуално ще се заразят. Ами, тези, които минават по Околовръстния път как ще се заразят?“, попита кметът.

През март курортът беше изолиран, а туристите си тръгнаха. Днес браншът e готов да им покаже, че тук е безопасно и са взети всички необходими мерки. След всяко посещение следва дезинфекция и пречистване с озон. Ключът карта се дезинфекцира 2 пъти - при заминаване на туриста и при идване на новия.

В един от хотелите в Банско ранните записвания са само на етап резервация - от Румъния, Турция, Великобритания и Израел. Все още няма потвърждение кои от записалите се туристи реално ще дойдат. Спадът на ранните записвания е около 70%.

От бранша обмислят намаляване на цените, а надеждата е резервациите да завалят в последния момент, най-вече от българи. Започват и проверки по всички заведения за спазване на противоепидемичните мерки. За последните 2 месеца заразените в курорта са двама.