Откриха застреляна в гърдите кафява мечка в землището на самоковското село Радуил. У нас тя е защитен вид.

Тялото на животното е намерено във вторник в планината. Това се е случило на територията на дивечовъден участък „Боровец”. Той е отдаден на концесия на частна фирма.

Тялото на мечката е било в близост до хранилки. Изстрелът е попаднал близо до сърцето. Подаден е сигнал на тел. 112. След направения оглед е установено, че животното е починало преди поне пет дни.

Това е четвърти случай на убита мечка за последните няколко седмици, обясни Владимир Тодоров от Института по биоразнообразие в БАН.

„Бракониерството се оказа една порочна практика, която към момента няма никаква наказуемост. Единият случай е от село Кладница. Малко мече се беше покатерило на дърво в двор. Хора твърдят, че малко преди това са чули изстрели. Тоест майката най-вероятно е убита. В другия случай беше намерена кожа на мече в землището на село Батак. Третият случай, за който знаем, е за малки мечета в Смолянско. Те са били без майка и най-вероятно тя също е убита”, обясни Владимир Тодоров.

По закон е предвидено наказание от 1 до 5 години затвор и солидна глоба. Все още обаче няма нито един наказан за бракониерство.

„Докато държавата няма воля да се справи с проблема, той ще стои”, допълни Тодоров.

По думите му най-много отстреляни мечки има на териториите, стопанисвани от ловните дружинки, където контролът е най-занижен. След това са частните ловни стопанства, където също много трудно се упражнява контрол.

„В Европа мечката най-често се отстрелват законно с квота, където популацията е стабилна. Там няма бракониерство”, обясни Владимир Тодоров.