Пенсионерка от Габрово вече втори месец е мъртва по документи. Смъртният й акт бил издаден в Германия, а в последствие изпратен до българските власти. Близките на възрастната жена се опитват да разплетат случая, за да върнат правата й на жива. 

69-годишната Яна Георгиева разбира, че е "мъртва" преди месец и половина.

"Извика ме пощаджийката. Каза "Веднага върви в НОИ, защото ти спират пенсията, понеже си умряла". И аз веднага тръгнах  - да видят хората, че съм жива", споделя Яна Георгиева.

Физическото й присъствие на гишето обаче не променило обстоятелствата. Вместо това й било разказано, че е починала на 8 юни в Германия, откъдето е издаден смъртният й акт.

Тогава се сеща, че преди около 5-6 години е изпращала европейска здравна карта на българин във Фрайбург, който обещал, че ще я вземе на работа като чистачка. Мъжът бил познат на сина й.

Синът на Яна посочва, че мнимият работодател е откраднал личните данни на майка му и в продължение на 5-6 години в Германия друго лице се представяло за нея.

Снимка: btvnovinite.bg

В началото на декември семейството е сезирало районната прокуратура в Габрово. Проверката трябва да приключи най късно до 11 февруари, но деянието е извършено извън страната ни и вероятно случаят ще бъде отнесен към Софийската районна прокуратура. Междувременно жената е с отнети права - пенсията й е спряна, а достъпът до лечение е ограничен.

Яна Георгиева е пенсионерка по болест, с няколко хронични заболявания. От служба ГРАО в Габрово са категорични, че нямат законово основание да обезсилят смъртния акт, издаден в Германия, но са сигнализирали властите.

"Всички данни съвпадат. Направихме доста проверки, в национална база данни с тези имена, с тази дата на раждане излиза само едно лице, просто не става въпрос и за техническа грешка“, посочва Аделина Симеонова, началник отдел ГРАО – Габрово.

Снимка: btvnovinite.bg

Също така в писмо на дирекция "Консулски отношения", са написали, че германските служби са направили разследване, обясни още Аделина Симеонова. Според това разследване документът за самоличност е представен пред лекар от руска гражданка, която твърди, че е дъщеря на починалата. „А дефакто тази жена няма дъщеря, има двама сина", обясни още служителката на ГРАО.

От консулството обяснили още, че габровката по частен път трябва да докаже, че е жива.

Снимка: btvnovinite.bg

За целта семейството е депозирало молба в Окръжния съд в Габрово за обезсилване на смъртния акт издаден в Германия, но делото още не е насрочено. Копие от акта й за раждане и личната й карта вече са пратени на немските власти.

Семейството се надява с помощта на държавата случаят да бъде разплетен по-бързо.