До момента нито една институция не е поела отговорност за убитото от ток дете на столичния бул. “Иван Гешов”. Фаталната шахта е обезопасена с метални прегради. Поставени са и надписи „не преминавай“.   

Снимка: Мариета Николаева

Проверка на Столична община е показала, че има нарушения в електрозахранване на павилионите, разположени в болница “Св. Иван Рилски”. Нередности има и при останалите три подвижни обекта на тротоара. 

Договорите за поставянето на двата обекта в лечебното заведение са от 2016 г. Две години след това Общинският строителен контрол открива нарушения - липсват както документи за поставянето, така и за въвеждането им в експлоатация. Следва процедура за премахването им.  

„Процедурата е върната в районната администрация за отстраняване на пропуски, където не е завършена. За начина на захранване на двата обекта с електричество липсват проекти и разрешения, като те са изцяло незаконни“, уточняват от Столична община. 

Снимка: btvnovinite.bg

От там допълват, че другите три павилиона са поставени след процедури, проведени от район “Триадица”, като и при тях са открити нарушения в разрешенията за поставяне, издадени от района в несъответствие с одобрените схеми.

Към разрешенията за поставяне от районната администрация не са одобрени проекти за електрозахранване на обектите.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки това обектите продължили да работят до фаталния инцидент. Експертът по електрозахранване Радослав Калчев коментира, че според него токът идва от шахтата и удар заради оголен кабел е малко вероятно. По думите му, който е допуснал подобен монтаж, трябва да си понесе отговорността. 

„Основните грешки, които са допуснати, са начинът на присъединяване и изолиране на контактните връзки между отделните краища на кабелите. Тоест категорично не се прави така“, добави той.

Снимка: btvnovinite.bg

Само детайлен анализ на кабелите под или около нея обаче могат да дадат ясната причина за инцидента, смята експертът по електрозахранване Радослав Калчев. 

А близките на загиналото момче призоваха да не се тиражира версията, че до фаталния край се е стигнало заради мокрите обувки на детето. Семейството се готви за протест след инцидента.