Млади художници възродиха за нов живот Видинци – най-малкото село в ямболската община Тунджа. Там живеят само 16 жители, но част от сградите са превърнати в красиви картини.

В това забравено селце през 1906 г. е роден художникът Джон Попов. Той прекарва във Видинци ранните  си детски години, след което твори в Париж. Там е неизменна част от парижката бохема, а картините му са изложени в галерии по цял свят.

Снимка: btvnovinite.bg

Прашните улици на селото са първите платна на малкия Георги. „Баща ми ги разправя тези работи. Тук, по пътя някъде деца събрани и този Жоро взима пръчката, изравни пръстта, пепелта и ни нарисува всичките – с цървулките, с шапките, в пръстта“, разказва 83-годишният Ради Гочев от селото.

Снимка: btvnovinite.bg

Повече от век след това някои от известните картини на Джон Попов оживяват в родното му село. Проектът на община Тунджа „От Видинци до Париж“ събира млади художници от цялата страна. Докато рисуват, художниците живеят в къщите на хората и всяка вечер се събират в местния клуб. 

"Приехме си ги като наши родители. Всяка вечер се събирахме тук, в техния клуб. Разказваха за своите деца, внуци, разпитваха ни и нас кой откъде е, за родителите ни. Много благо и много бързо се сприятелихме", споделя художничката Виолета Гицова.

Снимка: btvnovinite.bg

Местните харесват и творенията на младите художници. „Преди да го нарисуват не беше така красиво, сега с рисунката стана много красиво. Най ми хареса Айфеловата кула, защото мечтаем да отидем и да я видим“, коментира Мария Костова, която живее в селото.

Хората от Видинци предложили, а младите приели да се върнат отново, за да изрисуват и къщите в селото. Другата покана е и за празника на селото, който е на 8 ноември.