Забраната за влизане в центъра на София на стари автомобили, силно замърсяващи въздуха, влиза в сила от утре. Мярката засяга превозните средства от първа екокатегория.

Зоната обхваща района между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“ и бул. „Сливница“. Санкции обаче няма да бъдат налагани веднага. При първо нарушение шофьорите ще получават само предупреждение. За контрола ще следят от Центъра за градска мобилност, а нискоемисионната зона ще действа до 29 февруари догодина. Предвиждат се обаче и изключения.

„Изключенията са за всички хора, които живеят в този ринг и за хората с увреждания, като и двете групи е добре да се свържат с центъра за градска мобилност, за да получат съответните стикери.

Забраната важи за автомобили с гориво бензин и са регистрирани преди 1996 г. и с дизелово гориво, които са регистрирани преди 2002 година и такива, които имат стикер първа екокатегория. Има монтирани камери, които ще снимат регистрационните номера на автомобилите и по тях ще се установява съответната екокатегория“, коментира Елица Панайотова, координатор на проект „Зелен София“.