Кал и локви вместо алеи - така изглеждаше новата част на Централните софийски гробища през зимата. Тогава екип на "Тази сутрин" провери мястото след сигнал на зрители на bTV. Няколко месеца по-късно отново се връщаме там.

Аварийно е положен чакъл, след като преди месеци хора се оплакаха за ужасна инфраструктура на гробищата.

Локви, кал и нито следа от инфраструктура или алеи. Така изглежда част от новото разширение на Централния гробищен парк в София.  Достъпът на автомобили е почти невъзможен.

Осмелилите се да опитат обикновено затъват, а на мястото работи булдозер. Посетителите ни разказват, че трудно намират паметниците на близките хора.

Снимка: bTV

Голямата смъртност по време на COVID пандемията и бавното придвижване на документацията - това са причините за липсата на алеи в новата част на гробищата.

„Бяха изградени парцели и асфалтирани алеи, които се предвиждаше на база от предходни години да поемат нуждите за около 2 години. Вследствие на пандемията, предизвикана от COVID-19, смъртността се покачи значително. Ето, в ръцете си държа документите на проекта, който е готов. Има осигурено финансиране, проведена процедура по Закона за обществените поръчки, избран изпълнител. Проектът е входиран и чака одобрението от „Национален институт културно наследство“, каза Яна Паскалева, директор на ОП „Гробищни паркове“.

Снимка: bTV

Калта се оказа, че остава в миналото. От общината обясниха, че ще се изградят нови алеи, ще има видеонаблюдение, както и чешми. Засега не се знае кога всичко това ще е готово.