Скъпият ток удари сериозно общинските бюджети. Сметките са скочили  около три пъти, а опасността от скок на престъпността заради режима на уличното осветление е реална.

bTV провери каква е ситуацията в пет селища, засегнати силно от енергийната криза.

В Бургаска област и Созопол въвежда режим на уличното осветление. Това вече направиха в Поморие.

„Загубите от електричество са потресаващи“, коментира кметът Тихомир Янакиев.

226 000 лева е сметка за ток на общината за декември при 52 000 за същия период през 2020 г. Това е четири пъти повече.

С 1 милион лева е набъбнала сметката на за ток на общината, минимум толкова са необходими и в нейния бюджет, а няма откъде да се вземат, тъй като Созопол е в оздравителен план заради дългове.

На Крайбрежната алея осветлението е спряно изцяло, а на останалите улици лампите са оставени да светят през една.

Парното в общината и общинските институции също е спряно, но рестрикции за отоплението на детските градини и училищата не се предвиждат.

Очаква се този понеделник мерки за ограничаване на употребата на електричество да предприеме и Айтос. Там има проблем с местната болница, в която се лекуват и пациенти с коронавирус. Последната сметка за ток на лечебното заведение е 28 000 лева, докато преди това фактурите са били на стойност между 12 и 13 000 лева. Икономии са невъзможни, защото ще трябва да се затворят отделения.

Мерки за ограничаване на употребата на ток предприемат и в Старозагорско. Село Опан е най-малката община в областта с 3000 души. Там също се въвежда режим на уличното осветление. Последната сметка за ток на общината е 44 791 лв., докато преди година за същия период са платили 16 850 лв.

Разходите за ток са значителни на фона на общинският бюджет от 6 милиона лева, в който са включени и всички социални дейности.

Очаква се с режима на уличното осветление да се спестят 30% от разходите за електричество. От общината са инвестирали преди няколко години и 180 000 лева в енергоспестяващи улични лампи, но това не ги спасява в момента.

В Опан още не знаят и с какъв бюджет разполагат за 2022 г., тъй като финансите им са функция от неприетия държавен бюджет.

Пет пъти по-висока сметка за ток за декември е получила и общината в Хасковски минерални бани. 75 000 лева трябва да бъдат платени за електричество за месец декември. Общината се надява на разсрочено плащане, защото няма налични пари.

Уличното осветление в курорта ще свети само три часа вечер. За да се справи със ситуацията, общината предприема съкращения, тъй като заплатите са едно от основните пера в общинския бюджет. Вече са съкратени 20 души.

Община Велики Преслав също минава на режим на уличното осветление от 1 февруари заради високите сметки за ток. Те са скочили от 9000 на 22 000 лв.

В Калояново са се увеличили от 25 000 на 90 000 лв. Затова лампите няма да светят от 23:30 ч. до 4 ч. сутринта, с изключение ще са районите на пожарната, полицията, както и лечебни заведения и възлови кръстовища.

Смядово, Нови пазар и Шумен не обмислят такива мерки. В шуменската многопрофилна болница сметката за ток се е увеличила четири пъти, като последната фактура е за 215 000 лева, но там ограничения са невъзможни. Сметката ще бъде покрита, като затова ще се забавят други плащания на лечебното заведение.

Мездра няма да въвежда режим на уличното осветление. В общината разходите за улично осветление са скочили почти четири пъти, но няма да има режим на уличните лампи. 

В детска градина, която се отоплява на газ, от 2600 лв. среден разход вече е 9400. Увеличили са се сумите за ток от 300 лв. на близо 1000 на месец. 

Уличното осветление се регулира от фотоклетки и няма как да стане почасово.

Не се предвижда спиране заради сигурността на гражданите. При драстичен скок на електроенергията може да се стигне до неплащане на сметки.

Поскъпването на горивата пък може да доведе до поскъпването на междуградските автобусни превози средно с 20%.