Поне 35 бели щъркели са станали жертва на токов удар близо до добричкото село Стожер.

Според специалистите птиците са загинали по различно време, което показва, че на това място те кацат редовно за нощувка. 

Щъркелите редовно кацат на електропроводите край нивите в района. Селото се явява точка от пътя им на юг към Африка. 

Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците обясни, че рано тази сутрин е направил нов обход на района и е установил още мъртви птици. Той е намерил телата на още 21 щъркела. 

„През Източна България преминава миграционния път на птиците – „Виа понтика“. По него минават стотици хиляди бели щъркели. Вечер кацат за нощувка, като избират най-често високи места в обработваеми земи и гори. Когато на тези места има линия от електропроводи, те кацат върху тях и умират от токов удар“, заяви експертът. 

Снимка: btvnovinite.bg

Той уточни, че проблемът може да се реши с поставянето на изолатори около стълбовете. Илиев обясни още, че работят активно с енергоразпределителното дружество за тази част на страната. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Щъркелът, като разпери крила, има голяма вероятност да попадне под напрежение. Ние поставяме птицезащитни устройства по голяма част от стълбовете. Гледаме винаги да изпреварим пътищата на миграция. Работим добре с РИОСВ, но винаги се случва щъркелите да променят пътищата си на миграция“, каза директор по безопасност на труда в „ЕНЕРГО-ПРО“ Пламен Петров. 

Предстои да се вземат мерки срещу опасния за птиците участък.