В следващата една седмица има вероятност да излязат нови случаи на COVID-19 – следствие на религиозното събиране в Перущица на 6 юни. Засилените мерки в града, включително и полицейското присъствие, остават в сила за успокоение на гражданите.

Трима пастори с доказано наличие на вируса, които са били на въпросното събиране, починаха. Те са от Перущица, от Варна и от Ямбол. Вчера стана ясно, че пастор от село Костиево също се е заразил с коронавирус. Тествани са контактните му лица, включително и деца от детската градина, в която ходи детето му.

„Към момента няма място за притеснение. Всички мерки бяха взети незабавно след установяването му. За спокойствие обаче и за самите хора в селото решихме да направим по-широко епидемиологично проучване, като бяха взети проби, както на близкия контактен кръг, така и от детската градина от групата и от преподавателите в най-тесен контакт с децата“, коментира в „Тази сутрин“ областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Резултатите от взетите проби все още не са готови и се очакват по-късно през деня.

Равносметката от събирането на 6 юни до този момент са 8 положителни проби в Перущица, 2 в Община Раковски, 2 в Пловдив, 1 в Карлово, има потвърден положителен резултат и в Община Марица.