Районна прокуратура Бургас образува досъдебно производство за трафик на мигранти на дрогирания и неправоспособен 48-годишен водач, който катастрофира с микробус. 

Неправоспособния водач е изгубил управление над автомобила и е съборил крайпътен знак. Това се случва между селата Ясна поляна и Веселие, малко след моста на река Ропотамо. После попада в канавка и се забива в дърветата.

Шофьорът е от врачанското село Габаре. На направения полеви тест за алкохол и наркотици е дал положителна проба за амфетамин. Изненадата за униформените идва, когато в тайник на микробуса 34 млади мъже на възраст между 20 и 30 г., самоопределящи се като афганистанци.

Снимка: btvnovinite.bg

Осем от мъжете са откарани в Спешния център на болницата в Бургас с охлузвания и натъртвания. Един от тях е Захидля, на видима възраст около 15 г. На български разказва за маршрута си – България, Сърбия, Германия, Франция.

Показва раните по краката си, няма обувки. Споделя, че е платил около 3000 евро на трафикантите. Приет е в болницата с контузия на корема и гърдите.

„Неговото състояние е стабилно. Трябва да минат 24 до 48 ч., за да видим накъде ще тръгнат нещата“, обясни д-р Васил Керанов от УМБАЛ-Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

Останалите седем мигранти са освободени за домашно лечение и върнати при другите задържани. 

„Останалите, заедно със служители от "Гранична полиция", подлежат на допълнителни полицейски действия с цел установяване пътя, по който са преминали нелегално на територията на България“, уточни Цветелина Рандева, говорител на ОДМВР-Бургас.

Екип на bTV се свърза с фирмата собственик на микробуса. От там твърдят, че не са знаели за какво се използва превозното средство и научават от медията ни за инцидента. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е фирмата на съпругата ми. Даваме микробуси под наем, този го дадохме под наем в понеделник“, обясни Николай Дервишев, собственик на микробуса.

Дрогираният водач е задържан за едно денонощие. По случая е образувано бързо досъдебно производство.