Пожар изпепели къщата на пенсионер в Дряново. Ден след сполетялото го нещастие местни хора търсят съдействие и помощ от фирми и доброволци, които да му върнат подслона.

Снимка: bTV

„Винаги съм бил на ниво, име във фотографията, а сега съм едва ли не бездомник, който няма перспектива. Просто животът ми свършва”, сподели Радослав Киряков, Дряново.

Той започва разказа си за сполетялото го нещастие пред купчината изгоряла покъщнина. Изминало е денонощие.

Снимка: bTV

Пламъците превзели домът му посред нощ. 70-годишният мъж се пробудил в съня си от ярка светлина.

"... Отваряйки я, ме блъснаха пламъци, страхотни просто. Явно кислородът допълва и аз веднага затворих вратата и се върнах тука, върнах се и телефонът ми беше там на нощното шкафче, взех го веднага и тичам навънка да се обадя на 112“, спомня си Киряков.

Снимка: bTV

Сетил се за документите си, но пушекът го задушил и се отказал да влезе повторно.

Огънят е тръгнал от стая, съседна на стаята, в която Радослав е спал. Включени електроуреди в помещението е нямало. Нямало и запалена свещ. Недоизгасена цигара - също, тъй като мъжът е непушач.

Снимка: bTV

Къщата е гредоред. Инсталацията е подменена при ремонта й преди 10 години. Никой от съседите не посмял да снима опустошителния огън. Но помнят гледката.

На първо време добри хора му купили дрехи и храна. Други апелират за помощта на строителни фирми и доброволци.

Снимка: bTV

"Той е самичък, не е по силите му да се справи. Идеята беше ако можем да направим каузата му популярна и някой да му помогне, защото той няма реално", заяви Пенчо Чуков, фотограф от Дряново.

Пострадалият е настанен в общинско жилище, в което обаче не може да остане дълго, заради наемът, който трябва да заделя от пенсията си.  "На никого не го пожелавам това нещо да му се случи, виждаш как целият ти живот се срива, всичко, всичко...", споделя още Киряков.