Продължава акцията по разтоварването на заседналия кораб "Вера Су". Вчера започна изпомпването на водата от машинното отделение на кораба, като целта е той да бъде изправен.

Засега обаче все още няма промяна в неговото разположение.

Късно снощи на пристанището в Каварна започна монтажът на платформата, която ще бъде разположена до товарния кораб, като разчетът е, че ако морето е спокойно, тя ще пристигне край Камен бряг около 10 часа днес.

Едва след позиционирането ѝ ще може да започне и същинското разтоварване.

Баржата, която е с външна хидравлика, ще контролира процеса по отваряне и затваряне на хамбара с цел цялостно управление на плавателния съд.

Втечненият карбамид ще се изпомпва с помпи на трите баржи и ще се прехвърля на специализиран танкер. Ако има сухо вещество, то ще се транспортира до пристанище „Изток“.

От Министерството на транспорта уверяват, че начинът, по който ще бъде извършено то, е съгласуван с Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

От своя страна вчера МОСВ възложи оценка на екологичните въздействия в района на "Яйлата", като целта е да се определи степента на въздействие на "Вера Су" върху морската среда и нейните обитатели.

Към момента взетите проби все още надвишават нормалния тренд над пет пъти.