Във Варна бе осъществена операцията по изтеглянето на единствената останала българска подводница от градското пристанище към град Белослав. Там тя ще бъде превърната в музей.

„Това е гордост и тази гордост може да бъде съхранена, само когато бъде съхранена в паметта на българите”, заяви кап. I ранг Камен Кукуров, началник на щаба на ВМС.

Снимка: btvnovinite.bg

В сложната маневра участват седем спомагателни съда и над 80 души. За целта е предоставен най-модерният влекач у нас. В операцията участват представители на Българските военноморски сили и водолази.

Снимка: btvnovinite.bg

Подводницата трябва да измине около 30 км преход през канала, който свърза Черно море с Варненското езеро.Корабоплаването в зоната е преустановено, пристанището – затворено.

„Надявам се да няма рискове, но това е уникална операция, която се провежда за първи път. Тази операция е спасителна, защото благодарение на усилията на много хора, подводница „Слава” е спасена”, посочи капитан Богдан Богданов от Българската морска камара.

Снимка: btvnovinite.bg

За да се осъществи операцията са проведени редица компютърни симулации, те са в основата на подготовката на екипа.


„Изготвена е от специална стомана, за да издържа голямото налягане, дълбочината на потапяне е до 300 м под вода и е въоръжена с осем торпедни апарата. Тези подводници са строени, за да действат в океана и при максимален запас на гориво, могат да преминат до 14 хил. морски мили – това е разстоянието от тук до Северна Америка”, обясни кап. I ранг Тодор Калинов, зам.-началник „Подготовка” в щаба на ВМС.

Снимка: btvnovinite.bg

Подводницата служи на Българската армия от 1985 г. до 2011 г., когато е изведена от въоръжение. От тогава беше в базата на Военноморските сили, където започна да корозира.

След дългогодишна сага относно бъдещето ѝ, Община Варна реши да предостави за 10 г. на фондация, която ще я превърне в музей.

Акцията се разгърна в канала, който свързва Черно море с Варненското езеро - 3 граждански буксира, 3 военни катера и лодка преминаха около 30 километра. 

Кадрите от дрона са ни предоставени от Sky Pictures Bulgaria

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!