Софийската опера и балет с богата програма за летния си фестивал. Вече втора седмица се изгражда нова открита сцена на езерото Панчарево за фестивала "Музи на водата". Подготовка тече и в киноцентър „Бояна“ за "Опера в полите на Витоша". 

Сцените тази година са четири – закрита в операта, в парка във Военна академия, на езерото Панчарево и на Римския площад в киноцентър Бояна.

„Пандемията беше един момент да се огледаме, да видим къде сме и настървено да наваксаме всичко онова, което можем да мислим, че сме пропуснали“, каза акад. проф. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

„Може би ние сме първите в света, които откриха оперна и балетна дейност“, допълни той.

„На 26-ти откриваме с мюзикъла "Мама Мия", след което балетът на Софийската опера започва един сериозен маратон от спектакли. Имаме четири спектакъла на "Лебедово езеро", два на "Кармен" и три на "Зорба гъркът", разказа Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета.

„Ние в балета няма да използваме много декори, защото ще разчитаме на природата, която е идеалния за случая декор. Ще се използват и моторни лодки, с които в "Мама Мия" участниците в действието така пристигат. Надявам се и истински лебеди да могат да минават по време на спектакъла в езерото“, разказа още тя.

„Интересното е, че цялото това съоръжение го изграждаме нагоре като плаваща конструкция. Този понтон тежи 80 тона. Трибуните са предназначени за около 800 души. Ние ще приютим 400 както са правилата в момента“, обясни Кристиян Стоянов, зам.-директор „Технически въпроси“ в Софийската опера и балет.

Какви оперни произведения могат да видят зрителите – разберете във видеото.