Предупреждение за дъжд, гръмотевици и градушки до края на месеца. От полигона за борба с градушките в Бърдарски геран заявиха, че са подготвени за природните явления. 

По думите на директора на полигона инж. Йордан Йорданов не би трябвало да са пострадали насаждения при вчерашната буря във Врачанско, защото градушката е била ситна, с размер на житно зърно. 

Част от насажденията в дворовете на хората обаче, са напълно унищожени.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ситният размер на градушката и по-голямото количество дават визуална картина все едно е валяло сняг. Но тя няма силата и енергията да наруши целостта на растенията“, добави той. 

Инж. Йорданов обясни, че тази година не е имало силни градушки и сезонът е започнал спокойно, но през изминалите по-топли дни се е наложило по-интензивно третиране на градови клетки в Монтанско, Видинско и Плевенско. 

„Изстреляхме доста ракети и ефектът от нашата работа се вижда – няма щети върху селскостопанските култури. Трябва да реагираме в рамките на 2-3 минути. Облакът се оформя за 4-5 минути, като разберем, че е градов – до 3 минути го обработваме  с противогадови ракети“, добави инж. Йорданов. 

Снимка: btvnovinite.bg

От полигона във Врачанско обясниха, че по обяд и следобед се очакват градушки, а опасността от леден дъжд ще остане през следващите 10 дни. В района има 10 ракетни площадки. От началото на сезона тук са изстреляни близо 70 ракети, но в сравнение с други години - ситуацията е далеч по-спокойна. 

На територията на страната действат 10 полигона за борба с градушките, а от миналата година са разкрити два нови обекта в Южна България. Те покриват около 20 млн. дка обработваема земя. На изток от Плевен обаче, противоградова защита няма.

Много интензивна обаче, е била градушката в плевенските села Радомирци и Славовица, където има много поражения в градините.

В този район действа противоградова защита, но по правило  ракети над населени места не се изстрелват поради риска за населението.