Кръстовището на булевардите "Св. Климент Охридски" и "Андрей Ляпчев" спокойно може да влезе в учебниците за майсторско шофиране.

Снимка: btvnovinite.bg

Определено най-труден е левият завой. За да не пречат на тези зад тях, на шофьорите се налага да стъпват върху забранената маркировка. Други предпочитат пък да се врежат в колоната странично и да си направят сами място за преминаване. Трети пък остават в средата между потоците от коли.

Снимка: btvnovinite.bg

Не е лесно и за пешеходците. Въпреки че има пътеки, преминаването става директно върху маркировката.

"Бягане с препятствия, както виждате. За пешеходците разни перипетии има. Даже една сутрин един таксиметров шофьор, вместо той да спре, ми обясни как аз трябвало да внимавам как пресичам през пешеходна пътека, за да не ме сгази той", споделя пешеходец.

Снимка: btvnovinite.bg

От Столичната община повече от година обещават решение. По думите на инж. Васил Начевски от дирекция "Транспортна инфраструктура" в общината е предвидено да се изгради кръгово кръстовище, което да осъществява връзката между двата булеварда.

"Забави се реализирането на проекта поради неприключили отчуждителни процедури. Вече частите от имотите са придобити от общината. Има изготвен проект, който се съгласува с дружествата. Предстои само изпълнител. Провеждане на обществена поръчка за изпълнител, като догодина ще се реализира кръговото кръстовище. Точната дата няма как да ви кажа, но догодина след пролетта ще бъде реализирано", обясни инж. Васил Начевски.  

Снимка: btvnovinite.bg

Кръговото кръстовище на бул. "Климент Охридски" и бул. "Андрей Ляпчев" е заложено в инвестиционната програма на Столична община. В годините изграждането му беше забавено заради обжалване на отчуждителните процедури, които вече приключиха, посочват от общината.

Към настоящия момент е съгласуван работен проект и предстои издаване на разрешение за строеж. На финала е процедурата за избор на изпълнител и при възможност работата по кръстовището ще започне още тази есен.