В средата на януари в "Тази сутрин" ви показахме серия зрителски сигнали за ежедневни катастрофи до училище в столичния квартал "Горубляне".

След репортажа на bTV последва реакция от Столична община и пред учебното заведение бяха поставени легнали полицаи. Проблемът обаче не намери решение. В платформата "Аз, репортерът" зрители отново ни изпратиха сигнал за поредна катастрофа на същото място с пострадали хора.

Защо инцидентите на кръстовището на улиците ул. „Георги Зоев“ и ул. „Петър Дипларов“ не спират?

Според хората в квартала и родителите на децата от училището легналите полицаи дават минимални резултати.

„Засега няма особен резултат, може би защото легналите полицаи не са достатъчно високи. Има нов инцидент и трябва да вземем мерки, преди да се стигне до сериозен инцидент“, разказа майка на дете от учебното заведение.

„Когато сутрин пристигат всички, за да си оставят децата, карат бавно и внимават. Но когато някой наистина кара бързо, легналите полицаи не могат да спрат скоростта. Трябва да ги направят така, че човек наистина да внимава да не си счупи колата и да спре, за да може да не се случват тези катастрофи“, обясни друг родител.

Ивайло Иванов, който подаде първия сигнал до bTV, живее точно на кръстовището. Той благодари за поставените легнали полицаи, но и според него мерките трябва да се надградят.

„Шофьорите намаляват скоростта, но след това отново я увеличават. Необходими са легнали полицаи и по продължението на „Георги Зоев“ и непосредствено преди влизане в кръстовището. При последния инцидент шофьорът, който отне предимство, идваше от тази улица и не намали въобще скоростта. Говорих с него – адекватно, младо момче, и изрази мнение, че са нужни допълнителни знаци“, коментира Иванов.

„Съгласно законовите изисквания са взети достатъчно мерки – има легнали полицаи и ограда, която възпрепятства излизането на децата директно на пътното плътно. Има вертикална маркировка и легнали полицаи в прилежащите улици. Единственото, което ме притеснява, е че пред входа на училището има паркирани коли, а те пречат на видимостта. Изглежда хората не спазват правилата и не се съобразяват достатъчно с правилото на дясностоящия. Може би ще е по-добре, ако се поставят и знаци“, коментира Марио Нецов от Съюза на българските автомобилисти.

Според инж. Димитър Петров от Столична община проблемът също е в нарушаването на това правило.

„Ако се даде предимство на една от улицата, това означава, че движещите се по нея въобще няма да спират, а това ще увеличи предпоставките за повече инцидентите“, коментира той.

Според директора на 82-ро училище „Васил Априлов“ е необходим постоянен полицейски патрул.