Кръстовището на столичните булеварди „Св. Климент Охридски“ и „Андрей Ляпчев“ спокойно може да влезе в учебниците за майсторско шофиране. Зрители сигнализират, че всекидневно се налага да се правят опасни и непозволени маневри, за да се премине през него.

Определено най-труден е левият завой.

Снимка: bTV

За да не пречат на тези зад тях, на шофьорите се налага да стъпват върху забранената маркировка.

Снимка: bTV

Други предпочитат пък да се врежат в колоната странично и да си направят сами място за преминаване.

Снимка: bTV

Трети пък остават в средата между потоците от коли.

Не е лесно и за пешеходците. Въпреки че има пътеки, преминаването става директно върху маркировката.

Кръстовище от друго време

Проблем с маркировката няма, проблемът е, че никой не я спазва, коментира пред камерата на bTV Диана Руснова от Европейския център по транспортни политики. По думите ѝ до ситуацията се е стигнало заради сериозното увеличаване на трафика с пускането на южната дъга на столичния Околовръстен път.

Снимка: bTV

„Имаме много сериозен проблем, който е свързан с нормите за проектиране. За съжаление, в България нормативната рамка в това отношение изостана и проектираме по норми от 60-те и 70-те години, които са напълно неприложими в тази ситуация“, отбеляза експертът.

По думите ѝ единственото възможно решение е кръгово кръстовище. Именно такова ще се изгражда на „Св. Климент Охридски“ и „Андрей Ляпчев“ посочи инж. Васил Начевски от дирекция „Транспортна инфраструктура“ в СО.

„Забави се реализирането на проекта поради неприключили отчуждителни процедури. Вече част от имотите са придобити от СО. Изготвен е проект, съгласуван с експлоатационните дружества. Предстои да бъде избран изпълнител“, обясни той.

Така изграждането на кръгово се очаква да стане по време на летните ремонти през 2021 г.