Тревожен сигнал от Враца - откритите опасни химични съединения на територията на бивш военен завод, сред тях - и червен живак, още не са извозени. Подобна е съдбата и на открития отпадък от Италия, складиран нерегламентирано в града.

Снимка: bTV

Експертът от РИОСВ – Враца Георги Караиванов сигнализира за опасните вещества, като по думите му е направен опис, който не се показва, а той е поискал и повторен.

Караиванов преди време съобщи за серовъглерод в бившия завод „Химко“, което доведе до неговото уволнение, а след репортажи на bTV и до възстановяването му на работа.

Снимка: bTV

Експертът отново сигнализира за това, че опасните вещества не са изнесени и обясни, че РИОСВ – Враца е спряла Караиванов да види първия опис.

Снимка: bTV

Обяснението на институциите е, че понеже се води досъдебно производство, никой няма право да говори.

Снимка: bTV

През януари ДАНС и екоинспекцията влязоха по сигнал в неохранявани помещения на бившия военен завод „Гаврил Генов” във Враца заради опасните смеси.

В около 70 дървени сандъка на 30 години се съхраняват опасни химикали, сред тях калиев перхлорад, цианидни съединения, окислители и червен живак в стъклени шишета, от който според експертите, ако попадне в недобросъвестни ръце, може да са направят взривни вещества.

"Независимо какви приложения имат, трябва да се види как са съхранени, няма надписи и не се знае, трябваше да се види какво има, да се дадат инструкции как да се съхраняват", каза Караиванов и припомни, че при подобен случай, но с химикали на открито и в комбинация с целулоза и хартия в Мизия, се е направил прозрачен опис в досъдебно производство, обясни експертът.

Снимка: bTV

Според хората неяснотата на това какво има в кутиите в бившия военен завод може да доведе до отравяне на околната среда или при невнимание да се счупят бурканите, в които се съхранява червения живачен оксид.

Снимка: bTV

„Тези вещества, ако се съхраняват правилно, няма проблем, но тези опаковки са за временно ползване, червеният живачен оксид се съхранява в бурканчета, има изолация около тях, която обаче е от хартия. В помещенията има поне 10 сантиметра вода, ако е намокрена хартия и при по-невнимателно пренасяне, се счупи някой от бурканите, става излагане на действието на живачния оксид постоянно, а когато той е в малки количества има дълготраен ефект“, заяви Искрен Дилов.

Караниколов пък обясни, че дори са били намерени фирми, които да изнесат веществата, но са били спрени.

Снимка: bTV

В бившия военен завод е поставена денонощна полицейска охрана.

Заради опасенията, че работата по случая буксува, протестиращите са изпратили жалби до главния прокурор, премиера и Европейската комисия.

Съдбата на още един отпадък, този път от Италия, е под въпрос. Става въпрос за 50-те тона тонер касети, складирани на нерегламентирана площадка във Враца, за които bTV сигнализира. Срокът за преместването им изтече на 5 февруари, но това още не се е случило. 

Вижте още във видеото.