Обитаема 100-годишна сграда в центъра на София е опасна за живеене, а общинско помещение със срутващ се под е отдадено под наем на детска музикална школа.

Зрители на bTV подадоха сигнал, че са наели общинско помещение и са установили, че сградата е опасна и трябва да се укрепи конструкционно.

Снимка: btvnovinite.bg

Хриска Кожухарова ръководи школа по класическа музика. Заедно с Николай Пефев наемат от общината сграда от 60 кв. м в центъра на София за своята школа. Наемат специалист, за да направи ремонт на помещението. Майсторите установяват, че в общинското помещение е тече вода от години и конструкцията на пода е повредена, опасна и може да рухне всеки момент. А това е първият от общо три етажа на сградата.  

„Три години знаят, че има теч и никой не е дошъл”, подчерта Пефев.

Майсторите искат достъп до подземните помещения на построената през 1917 г. сграда. 

Наетите специалисти казват на Николай, че сградата е опасна и отказали да правят ремонт. Изгнилите греди на 100-годишната постройка се разпадат след години теч, а единствената стоманена греда, която крепи пода на първия етаж, също е силно корозирала. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Сградата е започнала да се цепи, това е от господата, които горе са изливали плоча върху тази сграда, а тя е каратаван. Има ли разрешение този човек от общината да се излива плоча, за да клекне така сградата? Живущите тук ги чака същото положение, което беше в сградата, която се събори на „Алабин”. Всичко е увиснало, а тук горе живеят хора, и то пенсионери. Ако го бях наела и бях вкарала две пиана по 400 кг, щях да избия децата”, посочи Кожухарова.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на район „Сердика” Тодор Кръстев заяви, че сградата не е заплашена към този момент, а само подът на въпросното помещение. „Направили сме огледи, извикали сме собствениците веднага, когато е подаден сигналът. По конструктивни становища, част от гредите са опасни, но на подовата конструкция на това помещение, а не на сградата. Сградата не е заплашена към настоящия момент”, подчерта той.

„Правим нова оценка заедно със собствениците и искаме да се подмени изцяло конструкцията. Това става заедно със собствениците на сградата, а не само от районната администрация. Предприели сме всички действия, имаме и протокол и план за подмяна на пода”, каза още кметът на район „Сердика”.