Пореден сигнал и отново предупреждение за протест срещу централата за биогаз в село Труд. Хората от жилищния квартал, който се намира на метри от централата, изпратиха снимки за "своеволията“, както ги наричат те, свързани с производството на биогаз.

Кадрите са заснети на около 250 метра от къщите. Според сигнала вече два месеца се случва неправомерно торене в землището на селото.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората разказват, че това се е случило дни преди Нова година. Притесняват се, защото не знаят какви ще бъдат последствията за нивите.

Председателят на сдружение „Бъдеще за село Труд“ Станимир Тончев заяви, че виновникът е ясен и е пуснат сигнал до районната прокуратура.

По думите му на камионите пише биотор, а те идват именно от централата за производство на електроенергия от биомаса в землището на селото. Тончев допълни, че липсва контрол от страна на българските институции.

Снимка: btvnovinite.bg

Собственикът на нивата, където са направени снимките, смята, че засятата му пшеница ще загине и няма да има реколта. По думите му последствията ще са налице след години.

„Проблемът е от няколко години. До момента са пускани много сигнали от жители до РИОСВ. Борим се срещу този разлив на субстанции“, заяви кметът на селото Красимир Минков.

Хората са готови за нови протести, ако институциите не обърнат сериозно внимание на проблема.