„Сега, когато линията на бедност става 504 лв., близо 400 000 пенсионери ще останат под тази линия. За да преживеят зимата и изобщо да преживеят, тези хора ще имат нужда от компенсации. Това не са само пенсионерите, това е и много голяма част от хората с увреждания“, каза в "Тази сутрин" омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ компенсациите трябва да бъдат заложени в бюджета и той да бъде актуализиран.

„Бяха преизчислени всички пенсии от труд. Само че само 1/3 получиха повишение. Така и не сме стигнали до момента, в който на практика актуализираме пенсиите със средномесечния осигурителен доход от предходната или поне по-близка до съвремието година", допълни тя.

Ковачева коментира, че методиката, по която се определят ТЕЛК-овете е несправедлива и ощетява хората.

„Третият проблем – драстични забавяния за преосвидетелстване и първоначално освидетелстване на хората. Причината е в липсата на лекари, но другите лекари не желаят да участват, защото заплащането не е добро. Подали сте си юли месец документите, изтича вашето решение. Януари ви определят като дата. През това време нямате права, т.е. не получавате инвалидна пенсия“, поясни омбудсманът.

Диана Ковачева предлага ТЕЛК-овете да бъдат удължавани и хората да си има права, докато не бъдат повикани и преосвидетелствани.

По думите ѝ са нужни повече средства в бюджета и промяна в методиката.