9-годишният Антонио е ученик в трети клас в 10. ОУ "Алеко Константинов" в Перник. Макар и малък, вече трета година той е омбудсман за защита правата на животните.

Снимка: bTV

„Реших да стана омбудсман, защото много обичам животните и не толерирам поведение на удряне или убиване на животни. Аз имам две котки и едно куче и се грижа много добре за тях“, казва Антонио.

Като омбудсман той следи за нередности, свързани с нараняването на животни. Участва в спасителни акции, дарения за приюти, посещава различни събития, изложби и семинари, дава ценни съвети на съучениците си.

Снимка: bTV

„Мечтая хората да престанат да убиват животните, защото това е много лоша постъпка. Може би, когато порасна, също ще стана омбудсман“, посочи той.

Идеята се ражда по предложение на училищния психолог, а целта е да подготвят малчуганите от малки да носят отговорност, да взимат решения и да помагат на по-слабите.

„Най-важното за една личност е да бъде отговорна, да проявява емпатия и да знае, че може да подкрепя. Децата, когато се чувстват безпомощни да помогнат на животно, заключват в себе си травми. Когато дадем на децата варианти за справяне, казваме – „ето, може, това е пътят“. Те се чувстват освободени вътрешно и щастливи. И това не е само в работата с животните“, обясни Аделина Иванова, училищен психолог в 10. ОУ „Алеко Константинов“ в Перник.

„Това ги учи не само да бъдат добри личности, но и да бъдат хора с големи сърца. Аз смятам, че така както човек се отнася към животните, така ще се отнася и към хората. За нас е много важно оттук да излязат добри ученици и добри хора“, добави директорът на училището Десислава Стефанова.