На среща между браншови организации и здравни власти се заговори за пакет от сертификати, които да удостоверяват сигурността на посетителите във всички места за настаняване.

Какви мерки действат в Германия и Европа?

За да пазарувате в магазин от първа необходимост в Германия, важат само ограниченията за носене маски и спазване на дистанция. Дотук с еднаквите условия за ваксинирани и неваксинирани.

Собствениците на заведения и отговарящите за културни институции, например, имат нелек казус пред себе си.

Много от федералните провинции им дадоха възможността да избират между така наречения 2Г или 3Г модел. С прости думи това означава следното - ако се придържат към 3Г модела, могат да посрещат гости, които са ваксинирани, преболедували или с негативен тест. Ако изберат 2Г правилото, то тогава ще допускат само ваксинирани и преболедували, маски и дистанция ще отпаднат, а даденият обект ще може да работи на пълен капацитет.

Междувременно стана ясно, че от октомври Германия ще спре да изплаща компенсации на неваксинирани работници, на които се налага да се подложат на карантина след позитивен тест, завръщане от страна с високо разпространение на коронавирус или след контакт със заболял. От октомври също стават и платени тестовете за коронавирус.

От 15 октомври всички работещи в Италия - както в обществения, така и в частния сектор, са длъжни да имат „зелен пропуск“. Т.е. да са ваксиниран или с негативен тест. В противен случай ще бъдат уволнени.

Работодателите, които не контролират статута на своите служители, ще бъдат глобявани с до 1500 евро. Задължението за ваксиниране първо беше въведено за работещите в здравния сектор.

И във Франция ваксините за здравните работници са задължителни. Само ден, след като мярката влезе в сила, бяха съкратени 3000 неваксинирани медицински служители. Страната не планира облекчаване на изискването за здравните пропуски, доказващи ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Те са в сила от юли и позволяват влизане в барове, ресторанти и спортни обекти. Мерките предизвикаха масови протести.

Работодателите в Гърция имат право да изискват от своите работници до два теста за COVID седмично. Неваксинираните си ги плащат сами. От началото на месеца здравните служители са задължени да се ваксинират. Като част от новите мерки само ваксинирани клиенти се допускат в барове, кина, театри и други затворени пространства.