Срокът на служебното правителство може да бъде по-дълъг, защото ще управлява докато се състави редовен кабинет, смята бившият служебен премиер Огнян Герджиков. В "Тази сутрин" той коментира промените в Изборния кодекс и предстоящото служебно правителство. По думите му е промените са гласувани твърде бързо. 

"Дали може да засадите дърво и след пет дни то да даде плодове? Това направи парламентът с тази скорост на приемането на нов Изборен кодекс – голяма язва е това и затова имаме калпаво законодателство. Непрекъснато го променяме и гоним инвеститорите от България", коментира Огнян Герджиков. 

Той не изключи да има хаос на предстоящите парламентарни избори.

"Много ме притеснява това машинно гласуване, което на пръв поглед изглежда много модерно и технологично, но не е съвсем така. Нека да се помислим защо само в няколко държави по света има въведено такова машинно гласуване. Това са държави, които не блестят със своята демократичност – Бутан, Индонезия, Венецуела", обясни Огнян Герджиков.

Той припомни, че в Германия конституционният съд го е отмени, защото се нарушават демократични принципи. 

"Не е изключено да влезем в турбуленция и тежка политическа криза", прогнозира Герджиков. 

Според него служебният премиер трябва да бъде стабилен и сериозен човек, компетентен и равно отдалечен от политическите партии.

"Основната му задача е ясна – да организира по най-добрия начин изборите, което никак няма да е лесно. Предполагам, че ще бъде юрист. Най-важното е един премиер да има подходящите хора за министри и съветници", смята Огнян Герджиков.

По думите му освен изборите, има и много текущи задачи за служебния кабинет.

"Това Народно събрание ще постави абсолютен рекорд по кратък живот. Ще го запомня с изключителното бързане в законодателния процес, с огромния брой законопроекти, с не много добрия тон, с който се водеха дебати и заседания", добави той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!