Спокойно премина първата вечер на шуменското село Изгрев под карантина, заяви кметът Ерджан Тефик. Именно там е едно от последните огнища на коронавирус у нас.

Изолацията в населеното място ще остане до 25 юни. На входно-изходните точки са изградени КПП-та. Полицаите проверяват автомобилите, които влизат в селото. Допускат се единствено такива със специален режим на достъп и тези, които зареждат хранителните магазини.

В селото започна и масово тестване с PCR тестове.

До вчера бяха установени 17 случая на COVID-19 в Изгрев. Днешните данни показват нови 11 случая в област Шумен, но все още не е ясно дали и каква част от новозаболелите са от Изгрев.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на кмета хората, които работят в селското стопанство ще бъдат засегнати и уточни, че не е сигурен дали ще населението ще успее да издържи до края на ограниченията.

Все пак заяви, че хората са съвестни и спазват ограниченията.

Общопрактикуващият лекар в Изгрев обясни пък, че хората не искат да спазват мерките, не искат да бъдат заключени и смятат, че карантината се налага нарочно.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му голям процент от населението има ниска здравна култура. Той беше категоричен, че броят на заболелите ще се увеличи и призова хората да си останат вкъщи.

Днес ще бъдат тествани още около 100 души с PCR тестове.