Мълния уби трима души в София, а един е в болница. Трагедията се случва на улица „Пиротска“, в парка до църквата „Свети Никола“ вчера при силна буря.

Очевидец на трагедията, при която загинаха трима мъже, разказа, че гледката е била ужасяваща.

„Беше неописуемо, тръгнахме по алеята в парка. Видях трима души, които просто се бяха събрали около дървото, пазейки се от дъжда. В следващия момент чух страшен гръм със светкавица. Обърнах се и видях трима мъже как паднаха, покосени долу. Гледката беше ужасна. Много съжалявам за случилото се“, споделя свидетелят на трагедията Иван Кръстев.

Експертите съветват при буря да не се крием под дървета, да си изключим телефоните и да не се пушат цигари. Най-добре е да не сме навън.

„Мълнията иска да стигне до земята най-дълбоко в земята. Единичните дървета са много опасни и заставането под такова дърво по време на буря е много опасно“, заяви Татяна Попова, експерт по мълниезащита.

Тя обясни, че не би трябвало да се чувстваме по-защитени в градска среда, ако сме навън при силна буря.

"Мълниезащитата, която съществува по сградите в по-голяма част от случаите  пази самата сграда. Навсякъде в града има други предмети, има високи дървета, които могат да бъдат привличащи, могат да имат ролята на гръмоотвод. По същия начин те привличат мълнията, както и гръмоотвода върху сградите", каза Попова.

Вижте още във видеото.