Общинският кризисен щаб в Свищов обяви дарителска кампания за подготовка на допълнителни стаи за болни с коронавирус в местната болница.

Основно даренията са за покриване на битовите нужди. Ситуацията с кадрите е овладяна към момента.

197 са потвърдените случаи на COVID-19 в област Велико Търново. В болницата в Свищов са настанени 7 пациенти с положителни проби, а други трима изчакват резултатите си.

„Лечебното заведение е обезпечено с всичко. Имаме призив относно постелъчен инвентар и всичко, което е необходимо за обезпечаване на тези отделения. Има отзовали се – очакваме голямо дарение. Стопанската академия – общежитията, са подготвили допълнително 40 легла, за да могат да поемат евентуално повишаване на броя на пациентите с COVID-19. В COVID отделението ситуацията е нормална, имаме инфекционист, който извършва консултациите. Единият от пациентите тази нощ се е влошил, но се прилага необходимата терапия по алгоритъм“, обясни в „Тази сутрин“ Генчо Генчев, кмет на Свищов и председател на Областния кризисен щаб.

Снимка: btvnovinite.bg

В отделението на болницата работи една медицинска сестра. Жената е на 66 години и казва, че условията в болницата са добри. Преди да разбере, че в Свищов откриват отделение за заразените с коронавирус, е обмисляла да ходи в друг град, за да помага на пациентите да преборят заразата.

„Аз съм дала клетва. Не само клетвата на Хипократ, която след мен повтаряха 300 души. От 11 курса бях първата отличничка и те я повтаряха, но и слово обещание към моите преподаватели. Такава съм по душа“, разказа Лидия Македонска.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!