Пациенти сигнализираха за нечовешки условия в Инфекциозната клиника в Пловдив. За проблема се знае от години.

Годишно в клиниката се лекуват около 2000 души, предимно малки деца.

Снимка: btvnovinite.bg

Дограмата в стаите се нуждае от спешна подмяна, защото е стара и не може да изолира помещенията. Мазилката по стените се лющи, а мебелите са амортизирани. Баните в лечебното заведение са ремонтирани от доброволци преди няколко години.

„Правени са само частични ремонти, последния преди три години. Сградата е изключително стара, тя е строена в средата на миналия век, дограмата е от тогава. Има нужда от кардинални промени в обстановката”, каза проф. Марияна Стойчева, лекар в Инфекциозна клиника – Пловдив.

По думите ѝ бюджетът на клиниката не достига за ремонти. Преди години са кандидатствали по програма за саниране, но не са били одобрени.

Снимка: btvnovinite.bg

След като децата на няколко жени от Пловдив се налага да бъдат лекувани в клиниката, те решават да променят ситуацията. Проектът им се казва „За доброто” и цели да подобри условията в Инфекциозната клиника.

„Предстои голям ремонт. Когато разбрах за дограмата се обезверих много, огромно перо и помислих, че не ни е по силите. Бях готова да се откажа и да направим нещо козметично. За 24 часа обаче 2 фирми предложиха да я сменят за тяхна сметка”, Свилена Георгиева.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента инициативата има нужда от доброволци, които да помогнат с шпакловането на стените. Ремонтът няма да затвори клиниката, рехабилитацията ще се извършва поетапно.