Окръжната прокуратура в Бургас образува дело срещу длъжностно лице от Община Созопол, което е нарушило правомощията си при издаването на разрешително за строеж. 

След серия от протести срещу изграждането на вилно селище върху плажа започнаха проверки и преди месец прокуратурата оспори като незаконно издаденото второ разрешение за строеж. То разрешава изграждането и на ваканционно селище, освен на подпорна стена.

Вчера окръжните магистрати започнаха разследване срещу човека, одобрил въпросното строително разрешение с мотива, че е приел неизрядни документи с цел да набави облаги за други хора.

Към момента строежът е замразен, забраната за строителство през лятото по морето съвпадна с периода до насроченото за 21 септември дело срещу изграждането на вилното селище. Докато съдът не се произнесе, не може да се строи.

Оспорването на разрешителното ще доведе до подмяната му с ново, а не до спиране на строежа, категорични общински съветници от Созопол и Бургас.

Според тях единствено възлагане на екооценка може да доведе до отпадане на всички разрешителни, ново обществено обсъждане и препроектиране. 

Вижте повече във видеото!