Журналистът на bTV Мария Цънцарова получи голямата награда в конкурса "Валя Крушкина – журналистика за хората". Призът за качествена журналистика е за разследването и филма "Дарения между парите и надеждата".

В  категорията "Снимащ журналист" бяха отличени и двама оператори на bTV - Иван Филчев за филма "Войната за свещената земя" и Борис Пинтев за "Плочата на Битоля".

Разследването на Мария Цънцарова бе за най-голямата платформа за дарения, която се намираше в България, а именно „HelpKarma“. По думи на собственика ѝ 21 млн. лв. са били генерирани от дарения в рамките само на 2 г.

“В момента, в който правихме интервютата с тях, по сметките им имаше над 5 млн. лв. пари от дарения. Това е най-сериозният материал, по който съм работила. Може би най-важната стъпка, която трябваше да извървя, беше да разбера какъв е проблема, защото тази платформа живееше в публичното пространство като чист инструмент за събиране на средства”, разказа тя в студиото на „Тази сутрин“.

Съмненията са дошли от дарители, които са проследили пътя на средствата и са се усъмнили как те се отчитат.

„Като отчет как са похарчени парите се виждат едри обяснения – болничен престой, лечение, рехабилитация, бе да има платежни документи насреща“, добави журналистът на bTV.

Мария Цънцарова е била изправена пред огромна дилема – за щетата, която ще нанесе върху дарителството подобен материал.

„Само че като сложиш на кантар злоупотребата с доверието и това какво ще последва, е важно да се придържаме и да пазим добрата воля и желанието да се помага на хората“, добави тя.

След разследването прокуратурата се е самосезирала и е започнала проверка.

„Повече от 12 месеца изпращам официални запитвания с много въпроси към прокурорите. До този момент не съм получила отговор на писмата ми. Неофициално знам, че разследват сериозни престъпления, свързани с дейността. Огромният въпрос за мен е, че в тази фондация останаха едни 5 млн. лв., които собственикът заяви, че имат в момента, в който правихме интервюто, какво се случва с тях“, заяви Цънцарова.